Werken in de transport

Door Nivida_intel op dinsdag 29 december 2015 16:20 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 2.916

Sinds enige tijd werk ik in de transport. (nu ongeveer 2 jaar waarvan 1,5 jaar als chauffeur)
Ik ben internationaal chauffeur en rij vooral veel koel goederen naar Denemarken en Zweden en Noorwegen. De afgelopen dagen rij ik koeldistributie. Er zijn mij 3 dingen opgevallen.

1. Mensen kopen dingen allemaal op het laatste moment.
Waarom zou je pas op 24 december je inkopen gaan doen. Ik was om 05:00 uur begonnen en reed tegen 19:45 naar huis in mijn eigen auto. Blijkbaar kunnen mensen heel slecht dingen onthouden en vertikken het mensen om goed te plannen. Hoewel bijna iedereen vrij heeft en het op de weg rustig word helaas op tijd thuis zijn voor mij en mij collega chauffeurs niet gegund. Ik ben blij als december afgelopen is, want het is niet echt een leuke maand voor mij. Mijn collega's klagen er ook over de meeste chauffeurs waren de 24 december pas tegen 19:00 uur terug. Ik houd mijn hart vast voor komende oudjaar avond. Mensen wees verstandig en koop u spullen alvast op de 30 dan ben ik ook eens eerder klaar met werken, en lig ik in de avond niet op apen gapen.

2. Werken op de feestdagen
Alhoewel ik het niet erg vind om te werken op 2e kerstdag moest ik ook verplicht de zondag erachter aan rijden en dat vind ik niet zo leuk
Dit was mijn uitzicht:

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/1557695_807098042731850_1579771710890092996_n.jpg?oh=48d05256d40af8f5ead6db8cf46cf7bb&oe=570A6B5C
Doodstil op de weg en toch weer 10 uur gewerkt, omdat de winkels toch weer vol moesten.

3 Geen begrip
Tja en als ik dan ergens kom waar er geladen of gelost moest worden en ik moest mijn klep inzetten, dan was er vaak geen begrip.
Ik heb de volgende variatie naar mijn hoofd toe gekregen in de zin van dat ik moest opschieten

Sodemieter op met je teringzooi
Ga even ergens anders staan met die k*nk*r auto ik moet er langs
Waarom moet je hier staan
Ga eens normaal werk zoeken, je bent zeker te dom om te leren
Ga in de nacht werken (als ik dat doe dan krijg ik weer te horen dat ik herrie maak en de piep piep geluidjes hun nachtrust verstoren)
He hondenlul schiet is op met die gore boot van je

En meer van dat soort prachtwerk
Ook op de snelweg word ik vaak afgesneden en als ik even moet steken dan krijg ik middelvingers naar mijn hoofd. Gisteren stond ik in maasdijk en moest ik mijn trailer haaks omgooien. Ik heb altijd voor mijn internationaal werk een starre 3 asser met optrekkende achteras. Er zat te weinig spul in om mijn 3e as te laten zakken dus mijn zwaai is even wat groter.
Op het moment dat ik hem haaks omgooi sta ik in hoek van 75 graden. Om te voorkomen dat ik schaar moet ik de trekker weer er schuin voor zetten of het liefst recht voor de trailer zetten (trek je weer op zoals dat word genoemd.)
Helaas zijn er dan van die mensen die wanneer ze een gaatje zien hun dikke auto er door heen duwen, en mij (en mijn collega's) niet even 5 minuten geven om mijn bijzondere verrichting afmaken. Als je mijn auto wilt omzeilen kies dan een andere route.
Zodra ik hem optrek blokkeer ik voor 30 seconden de openbare weg en dan krijg ik getoeter middelvingers en prachtwoorden (ja als ik achteruit rij dan heb ik mijn raam open voor eventuele aanwijzingen. Zodra ik rustig naar achteren ben gegaan komen ze allemaal met mach 3 voorbij zetten. Om dan weer vol in de remmen te moeten voor rotonde 50 meter verder op. En als ik dan weg rij met mijn trailer dan word ik er maar mondjes maat tussen gelaten (hallo lieve mensen ik heb jullie eten achterin staan en als je dat binnen de houdbaarheidsdatum wil hebben moet ik toch echt de weg op.)
Ik weet elk wel dat tussen de chauffeurs boeren zitten en alles aan hun laars lappen, maar er zijn ook genoeg chauffeurs die zich wel aan de regels wil houden.

Moraal van dit verhaal zijn 2 dingen

1. Plan gewoon keer beter en wacht niet tot het aller laatste moment. Als je de 30e vrij bent haal dan in ieder geval alvast wat

2. Geef mij en mijn collega chauffeurs wat meer de ruimte. Als ik een meter of 3, 4 heb dan kan ik rustig steken en rij ik ook geen schade aan andere auto's.

Bedankt voor het begrip

Volgende: UWV ellende 11-'17 UWV ellende

Reacties


Door Tweakers user Damic, dinsdag 29 december 2015 16:26

Tja dat vergeten de meeste mensen dat de VRACHTWAGENS hun eten en speelgoed enzo verdelen? als zij niet rijden dan geraken de winkels leeg. Als ik kan laat ik altijd een gaatje zodoende dat mijn eten enzo toch word geleverd ;)

ps; dat beloofd nog als ik mijn C heb

Door Tweakers user marcop23, dinsdag 29 december 2015 16:38

Mensen zeiken op alles en op iedereen. Vrijwel elk beroep is nuttig voor alle medemensen, maar diezelfde mensen hebben op heel veel dingen commentaar omdat ze het beter weten. Ik denk dat wij mensen met mensen moeten leven.

Overigens zijn mensen die jou persoonlijk uit moeten schelden zelf gewoon klootzakken.

Door Tweakers user Poepkonijn, dinsdag 29 december 2015 16:42

Ik snap je frustratie helemaal en het is ook achterlijk hoe er vaak gereageerd wordt.

Je verhaal echter over het feit dat mensen eerder hun spullen maar eerder moeten kopen zodat jij dan eerder vrij bent vind ik een non argument. Ik als IT'er wist toen ik deze business in ging dat ik zo af en toe tijdens het kerstdiner of om 0:01 op 1 januari gebeld kan worden omdat bij klant-x server-x kapot is, welke webapplicatie-x serveert die bij offline zijn €xxx,- per minuut kost. Wil ik altijd met kerst en oud en nieuw vrij zijn? Dan moet ik kiezen voor baan waarin dat dus niet nodig is (bijvoorbeeld vuilnisman, adminstratief werk, hoogleraar geschiedenis, take your pick).

Door Tweakers user Nivida_intel, dinsdag 29 december 2015 16:48

Poepkonijn schreef op dinsdag 29 december 2015 @ 16:42:
Ik snap je frustratie helemaal en het is ook achterlijk hoe er vaak gereageerd wordt.

Je verhaal echter over het feit dat mensen eerder hun spullen maar eerder moeten kopen zodat jij dan eerder vrij bent vind ik een non argument. Ik als IT'er wist toen ik deze business in ging dat ik zo af en toe tijdens het kerstdiner of om 0:01 op 1 januari gebeld kan worden omdat bij klant-x server-x kapot is, welke webapplicatie-x serveert die bij offline zijn €xxx,- per minuut kost. Wil ik altijd met kerst en oud en nieuw vrij zijn? Dan moet ik kiezen voor baan waarin dat dus niet nodig is (bijvoorbeeld vuilnisman, adminstratief werk, hoogleraar geschiedenis, take your pick).
Nee het gaat mij meer om het feit dat ik en mijn mede collega's de winkels moet vol leggen op de laatste uren van de dag omdat mensen het vertikken om beter te plannen. Je weet dat die dagen er aan komen hoe moeilijk kan het zijn om dat even goed te plannen. Ik weet niet wat je normaal vind, maar ik en mijn collega's werken per dag 15 uur om alles draaiende te houden. Het is een kwestie van logische nadenken, als je gewoon een goede planning maakt, dan zul je zien dat dingen veel beter uit de verf komen. Je vergeet minder en het werkt ook nog eens opgeruimd. Ik bedoel maar jij zou het ook prettig vinden als om 0:01 niet word gebeld.

Door Tweakers user Silent7, dinsdag 29 december 2015 17:52

hmm, te druk, te leeg op de weg.
En ik mis geklaag over het irritant rijtijden in acht nemen verhaal nog, daar hebben de vrachtwagenchauffeurs die ik ken het altijd over eigenlijk.

Het is een cirkel hier.
spullen moeten van A naar B omdat op B iemand er geld aan kan verdienen en er vraag naar is.
En eerlijk ja wij gaan ook een dag eerder dan de 24e of de 31e de booodschappen doen om drukte te vermijden. En in Nederland heb ik wel eens gemerkt dat op het laatste moment dingen gewoon op kunnen zijn.
Dus ja er zijn genoeg redenen om het te plannen.
Of vrachtwagenchauffeurs eerder thuis te laten zijn een goede reden is weet ik niet, wan stel je voor dat de koopdruk op de laatste dag nu eens op de dagen ervoor komt te liggen, dan is het dan drukker en hebben chauffeurs minder werk dus andere reden voor klagen.

En volgens mij hoort dingen vervoeren toch tot de kerntaak van je gekozen beroep, beetje vreemd dat je dat omschrjft als "we moeten winkels vol leggen" alsof een dokter klaagt dat hij medicijnen voor moet schrijven, een stratenmaker dat hij stenen moet leggen, een tandarts dat mensen minder suiker moeten eten omdat hij/zij anders gaatjes moet vullen etc etc.
Laten we het erop houden dat je het hartstikke goed hebt met vraag naar je werk, iemand die je het laat doen en dat je soms wat later terug bent door drukte en twee dagen later opeens vroeger omdat de weg bijna leeg is ;)

Door Tweakers user T.C, dinsdag 29 december 2015 18:59

Over 1: Tja, dat is vervelend voor je, maar je hebt zelf voor die baan gekozen.
Niemand die een gun op je gezicht heeft gezet om deze baan te kiezen.
En met internationaal chauffeur weet je dat, kennis van mij heeft dat jaren gedaan en
was eens in de 3 maanden een weekje thuis.

Over 2: Heel vervelend dat je 2e kerstdag en de zondag daarna moest werken.
Als je dat echt zo erg tegenstaat: Niemand zet een gun op je gezicht om deze baan te
behouden.

Over 3: Dat je die verwensingen te maken hebben is iets wat inderdaad niet netjes is.
Ik probeer ook rekening te houden met vrachtwagens, echter is het natuurlijk niet
echt handig (van de transporteur en de afnemer) om deze bij voorkeur op spitstijden
(vrijdagmiddag van 16:00 - 18:00) te laten leveren.

Veel van de verwensingen hebben misschien wel iets te maken met het gedrag van een aantal mensen uit de beroepsgroep.

Ik rijd voor mijn werk 70.000 km per jaar, vaak kom ik dan vrachtwagens tegen op de weg.
Wat mij vaak opvalt dat het vaker dan incidenteel voorkomt dat ze de halve vluchtstrook en 2 volledige rijstroken nodig hebben. Het is op die momenten vrijwel wind stil.
Maar het is ook lastig vrachtwagen rijden als je SMSjes of whatsappjes moet versturen, nog lastiger als je de film Mad Max Beyond the Thunderdome te volgen.

Ik wordt regelmatig bijna van de weggedrukt door deze droeftoeters, zelfs als ik op de 4e baan rijd.

wbt 3: Moraal van het verhaal, kijk ook eens naar jezelf of je collega's.
wbt 1 en 2: Moraal van het verhaal, je bent echt toe aan een andere baan, ga eens kijken.

Door Tweakers user H!GHGuY, dinsdag 29 december 2015 19:10

En lees ook even:
stin00: Tweakers & Taal

Niemand werkt in "de" transport.

Reageren is niet meer mogelijk