De marktwerking

Door Nivida_intel op donderdag 2 augustus 2018 15:13 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 2.040

Het resultaat

Grappig en triest tegelijk om te zien hoe zogenaamde ‘belangenorganisaties’ over elkaar heen buitelen in de media. Allen hebben zogenaamd de wijsheid in pacht met als absoluut hoogtepunt TLN afgelopen week. Deze organisatie zette haar speerpunt voor de camera die beweerde dat de gemiddelde chauffeur òf bij moeder de vrouw tegen haar Hema-fuik aan snurkt òf super-de-luxe in een hotel de sterren aan de nachtelijke hemel ligt te tellen. Hoe zwakzinnig kun je jezelf als zogenaamde belangenorganisatie profileren?

Chauffeurstekort. Het nieuwe toverwoord in de media en zeer binnenkort ook als aangevoerde rede dat spullen niet meer op tijd geleverd worden. Alles, maar dan ook werkelijk alles en iedereen heeft haar/zijn best ervoor gedaan om ervoor te zorgen dat geen enkele ziel met een gezond brein nog uit vrije wil op de bok gaat zitten om bij tij en ontij ervoor te zorgen dat heel de meuk op tijd bij een klant op de vloer staat. Gefeliciteerd, het is gelukt.

Eerst alles op een rijtje. De gemiddelde chauffeur met 25 jaar ervaring verdient zo’n €15 bruto per uur. Toen ik in 1991 begon met rijden kreeg ik een nachtvergoeding van FL81 en 27 jaar later is dat ‘gestegen’ naar het astronomische bedrag van €49. Bij de gemiddelde klant wordt je behandeld als minderwaardig uitschot, met veel geluk kan er een goedemorgen af maar meestal wordt je niet eens aangekeken of als üntermensch behandeld. Voor de gemiddelde medeweggebruiker ben je een klootzak die in de weg rijd en dat is het dagelijks startsein tot: snijden, inhalen en na drie meter na rechts komen, communicatie via de middelvinger, uitvoegen op het allerlaatste moment en dit liefst voor een vrachtwagen. Op het moment dat het fout gaat, en dat gebeurt steeds vaker, zijn de catastrofale gevolgen vanzelfsprekend altijd de schuld van de vrachtwagenchauffeur.

Overijverige beambten in het buitenland die je zien als een rijdende portemonnee, boetes die totaal niet in verhouding staan met de overtreding, chauffeurs met 30 jaar ervaring die gepest worden om alsnog code 95 te moeten gaan halen, bij ziekte 45% in salaris terug vallen, werkdagen van 15 uur, het schrappen van uren, het flink inleveren op je sociale leven, dagelijks de wekker om 4:00, gedwongen ongezonde levensstijl en ga zomaar door.

Er is geen chauffeur meer te krijgen. Gek hè. Jarenlang is de markt kapot gemaakt door een Oost-Europese invasie onder het mom dat er geen chauffeurs meer te krijgen waren en dat is de dikste stieren-poep die er bestaat. Er waren genoeg chauffeurs maar die werden de WW ingetrapt omdat er ineens een Pools kenteken op hun auto stond en Pjotr en Boris op één auto kostte evenveel als één Henk. Dit alles werd mogelijk gemaakt door Brussel, onder strakke leiding van Rutte en zijn Europese neo-liberale vriendjes. Er moesten zakken worden gevuld en de Nederlandse chauffeur van 50? Die mocht na 30 jaar heel hard werken de spreekwoordelijke tyfus krijgen.

Na jarenlang chauffeurtje pesten op allerlei manieren begint de samenleving nu de vruchten te plukken. Het tankstation waar de doorgesnoven yup zijn lease gebakje aftankt komt nogal eens zonder peut te zitten wegens chauffeurstekort, de allerlaatste Tarzan van tante Annie blijft een paar dagen extra in de doos want geen mens te vinden die deze knots over wil rijden, lege schappen, voorraad problemen bij distri-centra en ga zomaar door.

Mensen met de grootste bek richting de vrachtwagenchauffeur, dat ze in de weg rijden, files veroorzaken, nergens naar kijken, eencellige amoebes zijn....enfin de riedel is ieder bekend, zijn meestal ook de mensen die het hardst staan te zeiken bij de plaatselijke Appie als er geen pak melk meer te krijgen is. Ik heb er veel over geschreven de afgelopen jaren en van ‘de snelle yup’ kreeg ik nogal eens te horen dat ik dan maar wat anders moest gaan doen. En dat is nou precies wat erop dit moment aan de gang is: de vergrijzing slaat toe en ieder die een mogelijkheid heeft om er uit te stappen aarzelt geen moment.

Gefeliciteerd met het resultaat. Ongelimiteerd is er decennia lang tegen de beroepschauffeur aangetrapt en eindelijk worden daar de vruchten van geplukt. Nu iedereen tevreden?

Bron: https://m.facebook.com/st...38285&id=1775850422707041

Volgende: Een nieuwe keuken. STAP 1 zet het gas uit 09-03 Een nieuwe keuken. STAP 1 zet het gas uit
Volgende: Lied-hell 02-08 Lied-hell

Reacties


Door Tweakers user shadvet, donderdag 2 augustus 2018 15:21

Leuk geschreven, en ik snap je punt volkomen.
Chauffeurs zijn ondergewaardeerd en dat komt voornamelijk omdat de gemiddelde Nederlander altijd haast heeft op de snelweg en geen 20 seconden kan wachten als er een vrachtwagen aan het inhalen is. Doe toch rustig, de wereld vergaat niet als je ineens van 130 naar 90 moet remmen.
Ikzelf vind vrachtwagenchauffeurs meestal wel chill. Ervaren op de weg en hebben het beste overzicht bij files/langzaamrijdend verkeer. Zodra ik file zie stuur ik m wel achter een vrachtwagen hoor. Die kachelen tenminste op gepaste constante snelheid door, ipv het gas/rem gedoe wat nu in files de norm is.

Het tekort zat er los hiervan al lang aan te komen hoor, omdat er gewoon veel meer online besteld wordt. Waar vroeger Bol/Wehkamp de webshops waren, heb je nu voor letterlijk elke branche wel een bezorg-optie. Inclusief eten, kleding, medicijnen, luxe, meubels, electronica.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 2 augustus 2018 17:11

Mwa die Oost-Europese invasie heeft ook een keerzijde voor de Oost-Europese wegen hoor. Daar komt men nu verder van Oost, en binnenkort gaat Otto Work Force (bekend als de arbeidsbemiddelaar die Oost-Europeanen 'levert' aan West-Europa) het verder zoeken om kosten te besparen, en die komen straks met Vietnamezen en Filipijnen aan om het gat van de Oost-Europeanen op te vullen in Oost-Europa. (Hoezo je eigen markt creëren?).

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 2 augustus 2018 19:19

Ach, zodra er écht een tekort ontstaat, dan stijgen de lonen weer, en dan wordt het al het gezeik misschien wel weer waard.

Zo niet, dan is de urgentie blijkbaar nog niet hoog genoeg voor de markt.

Door Tweakers user armageddon_2k1, donderdag 2 augustus 2018 19:21

Even wachten, is dit nou jouw relaas of is het een repost van Facebook?

Door Tweakers user MrJayMan, donderdag 2 augustus 2018 19:25

de allerlaatste Tarzan van tante Annie blijft een paar dagen extra in de doos want geen mens te vinden die deze knots over wil rijden, lege schappen, voorraad problemen bij distri-centra
Dit stukje roept bij mij veel vragen op. Tante Annie wilde haar Tarzan retourneren maar er is geen chauffeur om deze op te halen? Was er dan speciaal vervoer voor nodig? Wat was er mis met tante Annies Tarzan? Had ze de knots al gebruikt? Of klopte de voorraad-status niet ten tijde van aanschaf door de lege schappen in het Tarzan distributiecentrum? :?

Door Tweakers user Damic, donderdag 2 augustus 2018 22:55

Bij Vandievel ben je geen "vrachtwagen chauffeur" meer maar een "vrachtwagenpiloot" en op jobat staat er een mooi verlonen van het werk http://www.vandievel.eu/nl/artikel/151

Door Tweakers user Axewi, vrijdag 3 augustus 2018 09:00

Bij de gemiddelde klant wordt je behandeld als minderwaardig uitschot, met veel geluk kan er een goedemorgen af maar meestal wordt je niet eens aangekeken of als üntermensch behandeld.
Dit komt steeds vaker voor en niet alleen bij vrachtwagenchaufeurs, zo had ik laatst mensen over de vloer voor onderhoud aan mijn ketel en tijdens een bakje koffie kwam al gauw naar voren dat het helemaal niet meer vanzelfsprekend is dat ze koffie aangeboden krijgen.

We jagen elkaar met zijn allen op, de pakketbezorgers krijgen niet eens de tijd om langer dan 10sec te wachten waardoor ze tijdens het aanbellen al bijna weer een sprintje trekken naar de auto.
shadvet schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 15:21:
Leuk geschreven, en ik snap je punt volkomen.
Chauffeurs zijn ondergewaardeerd en dat komt voornamelijk omdat de gemiddelde Nederlander altijd haast heeft op de snelweg en geen 20 seconden kan wachten als er een vrachtwagen aan het inhalen is. Doe toch rustig, de wereld vergaat niet als je ineens van 130 naar 90 moet remmen.
Je hebt het hier wel over een verschil van 40km\h tel daarbij op dat er een (aantal) vrachtwagenchaufeurs de wagen gewoon direct naar links knallen zodra ze het knipperlicht aanzetten wat ervoor zorgt dat je soms toch behoorlijk in de ankers moet.
Ergens kan ik het wel begrijpen omdat ze er anders lastig tussen kunnen komen maar dit werkt aan de andere kant natuurlijk net zohard frustraties op.

Ik denk dat een algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens op 2-baans snelwegen een betere oplossing is, of alle snelwegen 3-baans maken zodat je kan uitwijken naar de 3e baan.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 augustus 2018 09:01]


Door Tweakers user walteij, vrijdag 3 augustus 2018 09:29

Axewi schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 09:00:
Dit komt steeds vaker voor en niet alleen bij vrachtwagenchaufeurs, zo had ik laatst mensen over de vloer voor onderhoud aan mijn ketel en tijdens een bakje koffie kwam al gauw naar voren dat het helemaal niet meer vanzelfsprekend is dat ze koffie aangeboden krijgen.

We jagen elkaar met zijn allen op, de pakketbezorgers krijgen niet eens de tijd om langer dan 10sec te wachten waardoor ze tijdens het aanbellen al bijna weer een sprintje trekken naar de auto.
Laten we het maar de verhuftering van de maatschappij noemen.
Vorige maand hebben we bij ons nieuwe kunststof kozijnen laten plaatsen. 2 mannen die samen 4 1/2 dag bij ons in huis hebben moeten klussen dus. Op dag 1 heb ik de toon heel duidelijk gezet. De koffie bij aankomst komt van mij, daar staat het koffiezetapparaat, daar staat de koelkast met frisdrank waar jullie je lunch of eigen drinken ook in mogen zetten, mag mij mag je beiden gewoon gebruiken en als je iets niet kunt vinden, vraag het even.

Ze stonden bijna perplex hiervan.

Over vrachtwagens en hun chauffeurs. Bij een NL chauffeur ben ik een stuk meer ontspannen dan bij een chauffeur uit het oostblok. Laatstgenoemde wil ik altijd zo snel mogelijk voorbij en ze het liefst zo snel mogelijk ver achter me laten.
Als autochauffeur ben ik me erg bewust van vrachtwagens, als ik een vrachtwagen zie die van rijbaan wil wisselen, geef ik regelmatig ook heel duidelijk aan dat ik hem/haar heb gezien en dat ik ruimte laat. Andere keren zit ik alleen al zo dicht achter de vrachtwagen dat het effectiever is om even gas bij te geven, zodat ik er sneller voorbij ben.
En dan moet ik heel eerlijk toegeven, vrachtwagens met een NL kenteken krijgen bij mij sneller voorrang dan andere kentekent, omdat ik weet dat deze mensen niet oververmoeid of met 6 blikken bier op achter hets tuur kruipen en dat zij wél een fatsoenlijke chauffeursopleiding hebben gevolgd.

Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 3 augustus 2018 11:48

Damic schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 22:55:
Bij Vandievel ben je geen "vrachtwagen chauffeur" meer maar een "vrachtwagenpiloot" en op jobat staat er een mooi verlonen van het werk http://www.vandievel.eu/nl/artikel/151
Ik vraag me af waar die site z'n cijfers vandaan haalt. 2200-2600 euro netto een salaris wat je "nergens anders kunt halen"?

Misschien dat een masterstudent dat niet in z'n eerste jaar krijgt, maar het is ook niet verbazingwekkend hoog.

Door Tweakers user Silvos, vrijdag 3 augustus 2018 16:07

De toon van de blog is (wellicht terecht) een tikje verbitterd maar ik kan me er goed in vinden. Ik heb zelf ook een groot rijbewijs en in de periode dat ik reed verbaasde ik mij ook over het onbegrip van mede weggebruikers.

Daarnaast is de transportbranche van oudsher een tak waar het 60 uur werken is, ja graag en wil je dat niet dan voor jou 10 anderen. Terwijl chauffeurs van de nieuwe generatie ook nog wel eens iets anders willen doen dan achter het stuur zitten. Om nog maar niet te spreken over het gedrocht van de code 95.

Veelal werden de kosten hiervan verhaald op de werknemer, zeker als je wisselende werkgevers had of ook nog in een andere branche actief was. Bijvoorbeeld als pakketpostbezorger bestelwagen omdat je tijdelijk geen werk als chauffeur kreeg.

En dan gaan ze inderdaad nu, na jarenlang chauffeurtje pesten en uitknijpen mekkeren dat er een tekort is. Compleet onbegrijpelijk dat zowel politiek en belangenorganisaties deze voor Nederland essentiele beroepstak zo hebben laten verloederen.

Ik hoop dat er een paar bedrijven goed op de fles gaan en dat daarna de beroepsgoederenvervoer CAO in ere word hersteld met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en verloning.


Door Tweakers user downtime, zaterdag 4 augustus 2018 10:27

Jeroenneman schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 11:48:
[...]

Ik vraag me af waar die site z'n cijfers vandaan haalt. 2200-2600 euro netto een salaris wat je "nergens anders kunt halen"?

Misschien dat een masterstudent dat niet in z'n eerste jaar krijgt, maar het is ook niet verbazingwekkend hoog.
Netto. € 2600 netto is een keurig salaris. En de vergelijking met een masterstudent raakt natuurlijk kant noch wal. Het gaat erom of die vrachtwagenchauffeur (zonder master) ergens anders meer kan verdienen.

Wat alleen wel ontbreekt: Hoeveel uur moet hij voor dat salaris werken? En hoe vaak slaapt ie in zijn eigen bed?

Door Tweakers user Nivida_intel, zaterdag 4 augustus 2018 10:33

downtime schreef op zaterdag 4 augustus 2018 @ 10:27:
[...]

Netto. € 2600 netto is een keurig salaris. En de vergelijking met een masterstudent raakt natuurlijk kant noch wal. Het gaat erom of die vrachtwagenchauffeur (zonder master) ergens anders meer kan verdienen.

Wat alleen wel ontbreekt: Hoeveel uur moet hij voor dat salaris werken? En hoe vaak slaapt ie in zijn eigen bed?
Ik werk "40 uur hiervoor" en slaap maar 3 nachten (vrijdag zaterdag en Zondag) in mijn eigen bed.
Chauffeurs in het algemeen werken voornamelijk op de overuren. Vandaar dat ze doordeweeks maar "11 uur thuis zijn"

Door Tweakers user Nivida_intel, zaterdag 4 augustus 2018 10:43

Silvos schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 16:07:
De toon van de blog is (wellicht terecht) een tikje verbitterd maar ik kan me er goed in vinden. Ik heb zelf ook een groot rijbewijs en in de periode dat ik reed verbaasde ik mij ook over het onbegrip van mede weggebruikers.
Nu de vakantie is, kan je merken dat de stress erbij veel mensen ook wel af is, ik krijg meer ruimte om een handeling af te maken
Daarnaast is de transportbranche van oudsher een tak waar het 60 uur werken is, ja graag en wil je dat niet dan voor jou 10 anderen. Terwijl chauffeurs van de nieuwe generatie ook nog wel eens iets anders willen doen dan achter het stuur zitten. Om nog maar niet te spreken over het gedrocht van de code 95.
Tegenwoordig vissen ze iedereen die en groot rijbewijs hebben uit de zee op en proppen ze achter het stuur. Begrijp mij niet verkeerd, maar de beginneling worden zonder enige vorm van opleiding vanuit het bedrijf meteen achter het stuur geschopt.
Daar heb ik nog iets over, maar dat is voor de volgende blog
Veelal werden de kosten hiervan verhaald op de werknemer, zeker als je wisselende werkgevers had of ook nog in een andere branche actief was. Bijvoorbeeld als pakketpostbezorger bestelwagen omdat je tijdelijk geen werk als chauffeur kreeg.

En dan gaan ze inderdaad nu, na jarenlang chauffeurtje pesten en uitknijpen mekkeren dat er een tekort is. Compleet onbegrijpelijk dat zowel politiek en belangenorganisaties deze voor Nederland essentiele beroepstak zo hebben laten verloederen.

Ik hoop dat er een paar bedrijven goed op de fles gaan en dat daarna de beroepsgoederenvervoer CAO in ere word hersteld met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en verloning.
We zullen het in september zien als de winkeldistributie op zijn gat gaat :+

Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 9 augustus 2018 07:43

Ach, het werkt een beetje 2 kanten op.

In elke demografische groep zijn er mensen die het goed doen, en mensen die het voor anderen verzieken.

Maar als ik vanochtend om 6.30 over de A50 richting Uden rijd met 130 op de cruise control, en het komt tot 5 keer voor dat vrachtwagens (terwijl ze me gewoon zien aankomen) vlak voor mij vinden dat ze met 2 km per uur een collega in moeten halen (wat ze dus 0,0 oplevert uiteindelijk) op een tweebaans weg, dan ben je gewoon een eikel. Punt.

Reageren is niet meer mogelijk